Wat begon met het protest van Greta Thunberg – het 15 jarige meisje dat, slechts gewapend met een paneeltje, dagenlang post vatte voor het parlement in Stockholm- is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde jongerenbeweging die ijvert voor een beter milieu.

Dat ook in België wekelijks jongeren opkomen voor het klimaat hoeft geen verrassing te zijn. Al jaren blinkt de Belgische politiek uit in immobilisme wat het milieu betreft. Meer nog, op de klimaatconferentie van Katowice, kon België niet instemmen met de eis van de High Ambition Coalition om de klimaatdoelstellingen te verhogen. Volgens Greenpeace kwam dit neer op schuldig verzuim.

Jongeren pikken dit niet langer. Hun toekomst staat op het spel en ze beseffen dat de politiek hen geen uitweg biedt.

De reacties van de meerderheid op hun protest waren misschien nog schokkender dan het beleid zelf. Van cynisch (jongeren protesteren omdat ze zo niet naar school moeten), over betuttelend (ze ruimen niet eens hun festivaltenten op) tot ontkennend (technologische vooruitgang zal hen wel redden). Alsof jongeren niet voor zichzelf kunnen denken en geen eigen standpunten kunnen innemen. Over de inhoud werd echter niet veel gedebatteerd, al zijn hun eisen niet eens zo ver gezocht, denk maar aan het idee om niet 4 maar slechts 1 bevoegde milieuminister te hebben…

 

Nous citoyens, parents, grands-parents, ne pouvons rester indifférents aux actions de nos jeunes dans les rues. Il faut un changement maintenant. A Berchem-Sainte-Agathe, le virage est amorcé, mais il est certain que cela prendra du temps et qu’ici l’adage « seul on va plus vite, ensemble on va plus loin » est de circonstance. Il est important que les modifications de comportement soient mises en place avec la participation de tous.

Dans les différents services administratifs de la commune, le changement est en marche avec la limitation des suremballages, la suppression des objets à usage unique, des paniers de légumes offerts lors de la fête des voisins, plutôt que des gobelets en plastique, … Il y a encore beaucoup à changer, mais tout cela ne se fait pas du jour au lendemain. Il faut faire correspondre les demandes de marchés publics, les bons de commandes, … et ainsi de suite.

N’hésitez pas vous citoyens, jeunes ou moins jeunes, à ne pas rester immobile et à interpeller la commune à ce sujet, à partager vos idées, ensemble nous serons plus fort !

Share This